Spelregels Padel

Padel is laagdrempelig, dynamisch, leuk om te spelen, makkelijk te leren door jong en oud en een mooie sport om naar te kijken. Het is een uitdagende sport voor ieder vaardigheids- en fysiek niveau.

Padel wordt met vier personen als dubbelspel gespeeld. Er wordt gespeeld met een padelracket (voorzien van een ongelimiteerd aantal gaten en een koord voor om de pols) en een padelbal (iets groter en zwaarder dan een tennisbal).

De regels zijn hetzelfde als bij tennis met dien verstande dat de wanden onderdeel van het spel zijn. De puntentelling is gelijk aan die van het tennis en er kan worden gespeeld om twee of drie gewonnen sets.

De opslag is verplicht onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna, net als bij tennis, afwisselend vanaf links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn, tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken. De ontvanger kan de bal terugspelen vóór of nadat de bal de wand raakt. Zodra de bal in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij wordt teruggespeeld. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of het hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Het spel gaat door, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Strategie is bij padel belangrijker dan kracht.